Smerter ved urinveisinfeksjon

Mange har mye smerter ved urinveisinfeksjon

urinveisinfeksjon gjør vondt og kan være plagsomt

Er du plaget med urinveisinfeksjon? Da har du sikkert kjent på ubehaget det kan medføre! I alt 81% av de som har urinveisinfeksjon rapporter nemlig om svært plagsomme smerter, og hos mange påvirker det også livskvaliteten.1

36 % av kvinnene forteller at smertene de opplever er svært plagsomme, mens 45 % opplever at symptomene er så plagsomme at det påvirker livskvaliteten.1 Undersøkelser i aldersgruppen fra 40 år og oppover, viser at opplevelsen av smerte og plagene dette medfører, er omtrent lik for alle aldersgrupper.1 Så altså - urinveisinfeksjon er plagsomt uansett alder!

Det er typisk å bekymre seg for urinveisinfeksjon, når det er vinter og kalde dager. Selv om sjansene ikke øker når du fryser, så er det grunn til å håpe at du er blant de som ikke får infeksjon i urinveiene. For selv om det er en relativt vanlig helseplage, er det såpass vondt at det ikke er så veldig lett å venne seg til smertene.

Hva er symptomene på urinveisinfeksjon og hvorfor er det så plagsomt?

Et av svarene ligger nok i det faktum at urinveisinfeksjon ofte gir flere forskjellige symptomer.1 Det kan derfor være greit å vite hvilke symptomer du skal være oppmerksom på. Les gjerne denne artikkelen for å få en oversikt over symptomene.

Urinveisinfeksjon svir ofte

Det vanligste symptomet på urinveisinfeksjon er virkelig plagsomt, nemlig at det svir skikkelig ved vannlating. Dette er noe de aller fleste opplever.1 Den nest vanligste plagen ved urinveisinfeksjon er følelsen av å være tissetrengt hele tiden.1 Selv om det ikke er direkte smertefullt, kan dette i seg selv være svært plagsomt. Med kombinasjonen hyppige toalettbesøk og plagsom svie, er det forståelig at mange opplever at dette går utover livskvaliteten.

På grunn av svie, er det mange som gruer seg før et toalettbesøk. Det er allikevel viktig å drikke mye, selv om dette bidrar til at du oftere må på toalettet. Å drikke mye vann kan bidra til bedring, spesielt ved en lettere urinveisinfeksjon.

Kontakt lege ved nyrebekkenbetennelse

Det er viktig å lære seg å skille symptomene på vanlig urinveisinfeksjon (blærekatarr) fra symptomene på nyrebekkenbetennelse, som er langt mer alvorlig.2  

  • Ved nyrebekkenbetennelse har infeksjonen spredd seg til den øvre delen av urinveiene og nyrene, og det kan det være behov for en antibiotikakur.2,3
  • En urinveisinfeksjon i nedre urinveier kan gå over av seg selv etter noen dager.3

Fastlegen din kan ta en prøve og raskt se om det er bakterier som må behandles med antibiotika eller ikke. Du bør alltid oppsøke legen din om du har feber og smerter i ryggen da dette kan være tegn på nyrebekkenbetennelse

Viktig å forebygge

Hvis man kan unngå å få urinveisinfeksjon, så vil det helt klart være å foretrekke. Sjekk derfor ut  rådene for å forebygge. Kontakt lege for å få hjelp til å forebygge urinveisinfeksjon ved hjelp av medisiner.

Mer om symptomer på urinveisinfeksjon

Referanser

  1. Spørreundersøkelse gjennomført oktober 2017, Respons Analyse for Viatris, 542 kvinner over 40 år, fra alle landsdeler i Norge.
  2. Tveter, Kjell og Waldum-Grevbo, Bård Nyrebekkenbetennesle.  Store medisinske leksikon, nyrebekkenbetennelse, sist oppdatert 6. mai (29.03.2023)
  3. Tønnesson, Kåre & Wahlqvist, Rolf. Store medisinske leksikon, blærekatarr, sist oppdatert 5.april 2022 (29.03.2023)

HIP-2023-0073 | 04.2023

Sist oppdatert:  10.03.2020

Økt risiko urinveisinfeksjon

Faser med økt risiko for urinveisinfeksjon.

Eldre over 65 år har 20 ganger høyere risiko for å få urinveisinfeksjon

Du er ikke alene

Du er ikke alene - 40-50 % av alle kvinner vil få minst én urinveisinfeksjon i løpet av livet.

Arbeider du som helsepersonell?

Klikk Ja for å komme inn på Helsepersonelldelen av urinveisinfeksjon.no

Denne delen av siden er dessverre forbeholdt de som arbeider innenfor helsesektoren.

Velkommen!

Ja
Nei