Myter og fakta om urinveisinfeksjon

Myter og fakta om urinveisinfeksjon

Vanlige helseplager skaper mange myter og det florerer ofte av kjerringråd om hvordan man blir kvitt plagene. Da er det viktig at du vet hva som er sannheten - hva som virkelig hjelper!

Får man urinveisinfeksjon av å gå i vått badetøy eller være kald?

Hva er egentlig urinveisinfeksjon og hvordan oppstår det? Er det en infeksjon eller en betennelse, og er det egentlig noen forskjell? Er det forskjell på blærekatarr og andre former for infeksjoner i urinveiene, og er noen former farligere enn andre?

Mange spørsmål, mange forklaringer

Ikke alle kjerringråd er gode

Ikke alle kjerringråd er like gode, selv om de er gamle og velbrukte. Gode behandlinger av en sykdom baserer seg på dokumentert kunnskap om årsaker og sykdomsforløp; de er såkalt vitenskapelig bevist. Stoler du på feil informasjon, kan du fort ende opp med å følge dårlige tips når du skal forebygge eller behandle din urinveisinfeksjon.

Bakteriene ”vandrer” fra tarmen til urinrøret

Urinveiene består av urinrøret, urinblæren, urinlederne og nyrene. Urinveisinfeksjon oppstår når urinen og urinveienes slimhinner blir infisert av bakterier1. Bakteriene kommer oftest fra tarmen og kommer inn i urinblæren via urinrøret2. Den bakterien som vanligvis forårsaker urinveisinfeksjon er E. Coli, men i ca. 10 % av tilfellene skyldes infeksjonen stafylokokker. I sjeldne tilfeller kan virus, sopp eller parasitter være årsak til urinveisinfeksjon1.

To typer urinveisinfeksjon

Behandling av urinveisinfeksjon

Nyrebekkenbetennelse er noe ganske annet. Infeksjonen har da spredd seg opp til nyrene, og man kan få feber, smerter i ryggen og nedsatt allmenntilstand5. Dette kan være alvorlig og skal behandles med antibiotika. Oppsøk derfor alltid lege ved feber og smerte i ryggen. 

Forebyggende behandling med medisiner

Mer om urinveisinfeksjon (UVI)

Referanser

Informasjonen som gis på våre nettsider er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell

Symptomer på urinveisinfeksjon

Hyppig vannlatningstrang og svie ved vannlatning er de vanligste symptomer ved urinveisinfeksjon.

Årsaker til urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon er ofte forårsaket av bakterier fra egen tarmflora.

Arbeider du som helsepersonell?

Klikk Ja for å komme inn på Helsepersonelldelen av urinveisinfeksjon.no

Denne delen av siden er dessverre forbeholdt de som arbeider innenfor helsesektoren.

Velkommen!

Ja
Nei