Lurt å vite om urinveisinfeksjon

Hva er det beste rådet mot urinveisinfeksjon?


Gode råd og tips mot urinveisinfeksjon fakta

Satser du alt på det gode gamle tipset om å holde deg varm og tørr for unngå blærekatarr? Det finnes flere andre råd som mange norske kvinner bruker. Og hva virker egentlig?

Hvor vanlig er egentlig urinveisinfeksjon? Her følger noen korte fakta om sykdommen, som kanskje er mer utbredt enn du tror...

Rammer både unge og gamle

Ifølge en ny undersøkelse blant kvinner over 40 år, så har 6 av 10 hatt urinveisinfeksjon.1 De over 70 år får det hyppigere, og en del har det faktisk ganger i året eller oftere.1

Er du yngre, så bør du være klar over at urinveisinfeksjon ofte har en sammenheng med samleie.Men jo eldre du blir, jo dårligere infeksjonsforsvar og mindre østrogen får du.

Husk gode rutiner ved toalettbesøk

Et godt råd er derfor å tørke seg forfra og bakover når du har vært på toalettet, for å unngå å føre bakterier til urinrøret. Over halvparten av kvinnene i undersøkelsen svarer at de gjør dette for å forebygge urinveisinfeksjon.1

Drikk mye vann

Drikker du mye vann for å unngå blærekatarr, er du også i godt selskap. Halvparten av kvinnene sier de følger akkurat dette rådet.1 Drikker du mye vann tisser du naturligvis oftere, noe som erfaringsmessig kan forhindre at bakteriene blir værende og skaper betennelse. Men husk gjerne på at for stort inntak av vann kan gi plagsomt mange toalettbesøk.

Gå på toalettet etter samleie

Å holde seg varm og tørr er det 4 av 10 av de spurte kvinnene som sier at de gjør for å unngå urinveisinfeksjon.

Tar tilskudd

Av de mindre brukte rådene for å unngå urinveisinfeksjon er tilskudd av C-vitaminer og tranebær.1 Det kan være greit å være klar over at effekten av disse tipsene ikke er dokumentert godt nok i vitenskapelige studier.5 Å ta tilskudd med C-vitaminer er heller ikke dokumentert effektivt for å unngå urinveisinfeksjon.

Mulig å forebygge med legemiddel

5 % av de spurte kvinnene over 40 år bruker reseptbelagt og dokumentert legemiddel som er spesielt laget for å forebygge tilbakevendende tilfeller av urinveisinfeksjoner.1

Ved flere urinveisinfeksjoner, tre eller flere, får man gjerne resept på antibiotika for å behandle seg selv ved symptomer på urinveisinfeksjon. Det finnes også en forebyggende behandling som legen kan gi ved hyppig tilbakevendende urinveisinfeksjon.2 Snakk med legen din om du har urinveisinfeksjon ofte.

Kontakt lege

Mer om urinveisinfeksjon

Referanser

  1. Spørreundersøkelse gjennomført i oktober 2017, av Respons Analyse for Viatris, blant 542 kvinner over 40 år, fra alle landsdeler i Norge.

HIP-2023-0073 | 04-2023

Økt risiko urinveisinfeksjon

Faser med økt risiko for urinveisinfeksjon.

Eldre over 65 år har 20 ganger høyere risiko for å få urinveisinfeksjon

Du er ikke alene

Du er ikke alene - 40-50 % av alle kvinner vil få minst én urinveisinfeksjon i løpet av livet.

Arbeider du som helsepersonell?

Klikk Ja for å komme inn på Helsepersonelldelen av urinveisinfeksjon.no

Denne delen av siden er dessverre forbeholdt de som arbeider innenfor helsesektoren.

Velkommen!

Ja
Nei