Det passer aldri å få urinveisinfeksjon

Det passer aldri å få urinveisinfeksjon

En helseplage trenger ikke være alvorlig for at den skal gi deg dårlig livskvalitet. Hvis symptomene er plagsomme nok, passer det nesten aldri at de kommer, gjør det vel? Eller passer det virkelig i det hele tatt?

Er du kvinne, er sjansene nemlig store for at du har opplevd plagene ved en urinveisinfeksjon. Sjansene er større for kvinner i en gitt aldersgruppe enn for menn, og det er en av de vanligste årsakene til at pasienter oppsøker fastlegen sin.1 Så da er kanskje sjansene store for at du gjenkjenner noe av det nedenfor?

Behov for forutsigbarhet

De aller fleste vil si seg enige i at barn trives best under forutsigbarhet. Vi kan vel driste oss til å si at det også gjelder voksne? Det varierer åpenbart mellom forskjellige mennesketyper. Noen er mer trygghetssøkende og vanemennesker, mens andre er spenningssøkende, og elsker at det skjer nye ting hele tiden. Alle ønsker sannsynligvis å ha en stabil og god helse uansett mennesketype. Sykdommer og helseplager ønskes aldri velkommen, enten du har planlagt den fjerde rolige kvelden på rad hjemme i sofaen, eller om du skal på topptur til helgen. Det passer aldri å bli syk, og en urinveisinfeksjon er aldri velkommen.

Nedenfor finner du noen situasjoner hvor det å få en urinveisinfeksjon, kan passe ekstra dårlig. Du kan sikkert komme på enda flere selv også?

En tur uten svie og plager

Hvis du skal til fjells i påskeferien, er det viktig å unngå å fryse på rumpa. Husk å ikke sitte for lenge på kalde overflater.1 Det var i alle fall et gammelt råd, og mange kvinner bekrefter at de oftere får urinveisinfeksjon når de har sittet på kalde underlag, eller har blitt kalde.

Det finnes lite forskning som dokumenterer årsakssammenhengen, men det er enkelt å ta for seg noen hypoteser. En er at kulden gjør at immunforsvaret ikke virker like godt, at kroppen blir mer mottakelig for sykdommer. En annen mulig forklaring kan være at kulde gjør at bakteriene trekker opp i urinveiene. Selv om dette ikke er dokumentert vitenskapelig, skader det ikke å unngå å bli kald «nedentil», for å være på den sikre siden?

Drikker du nok?

Hvis det er en påske med mye fest og moro, er det viktig å huske på å ha godt med alkoholfri drikke. Alkohol påvirker hormoner som regulerer urinproduksjonen og fører til økt urinproduksjon. Om alkoholholdig drikke kan slukke tørsten der og da, vil inntak av alkoholholdig drikke egentlig føre til en form for dehydrering. Så, vann er viktig, også for å unngå en potensiell urinveisinfeksjon.2

Er du på en hytte hvor det ikke er innlagt vann, eller hvis vannet ikke er rent, kan det være smart å være nøye med intimhygienen, særlig hvis du tidligere har vært plaget med hyppige urinveisinfeksjoner. Uparfymerte våtservietter til intimbruk kan være nyttige, men husk å ikke vaske inni selve skjeden. Der finnes det naturlige bakterier som beskytter mot infeksjoner, og de skal ikke vaskes bort, da virker det mot sin hensikt.

På påskeskituren, eller i skibakken, er det best med truser av bomull eller ull, så du holder deg tørr, ren og varm «der nede». Forsøk gjerne å ikke bruke stramt undertøy (f.eks. g-streng), for hvis blodtilførselen blir redusert, kan det bidra til å øke risikoen for infeksjoner.

Tisser du etter sex?

Mange kvinner kjenner til at det er lurt å tisse etter samleie. Hvis man ikke gjør det, kan det føre til at bakterier kan komme opp i urinrøret og skape infeksjon.3 Men det kan være komfortabelt å droppe det på påsketur til hytte med utedo. Hvem har vel lyst til å gå ut i snøen midt på natta? Eller knirke seg ut av en køyeseng? Det kan allikevel være verdt det ekstra bryderiet, så du slipper å få plager resten av turen, eller når du kommer hjem.

På badeferie til varmere strøk?

De som skal på utenlandsreiser til varmere strøk kan også gjøre klokt i å ta noen enkle forhåndsregler. Reiseforsikringsbransjen kan nemlig fortelle at en del nordmenn oppsøker helsehjelp i utlandet, fordi de har fått urinveisinfeksjon. En av grunnene til at man får urinveisinfeksjon i varmere strøk kan være at mange bader mer enn de gjør hjemme. Bading fører til at uretra stadig er våt, og øker sannsynlighet for oppadstigende urinveisinfeksjon.

Den hyppige badingen i varmere strøk kan også føre til at en del går oftere og lengre med vått badetøy. Man blir da litt kaldere «nedentil», noe som reduserer blodgjennomstrømning i nedre urinveier, og kan føre til at man blir mer utsatt for urinveisinfeksjon. Sørg derfor for å ha et ekstra skift med tørt badetøy.

Syk i utlandet?

De som er så uheldige å få urinveisinfeksjon i utlandet, har forhåpentligvis en reiseforsikring. Om du oppsøker legehjelp og blir henvist til behandling på sykehus, kan det tenkes at du som turist blir sent til en privat avdeling på et offentlig sykehus. Det er ikke alltid lett å ha oversikt og vite hva det betyr, når man er plaget og stresset. Hvis du må få behandling på sykehus, er det vel godt å slippe å betale hele regningen selv?

Husk på at det elektroniske reseptregisteret vi har i Norge ikke nødvendigvis kan benyttes i andre land. Så hvis du har resept fra legen din fordi du er plaget av hyppige urinveisinfeksjoner, er det ikke sikkert du kan hente ut de samme medisinene i utlandet. Det tryggeste er å ha de med når du reiser.

Passer egentlig aldri

Urinveisinfeksjon er like ubehagelig og passer like dårlig uansett hvor du reiser. Enten det er på storbyferie, aktiv treningstur eller festivaler. Felles for de alle er at det ofte kan gå lenger tid mellom hver gang du er i nærheten av et toalett, enn hvis du er hjemme hos deg selv eller på jobb. Det er viktig å huske på å tisse så ofte du kjenner at du må, i alle fall om du «normalt» er litt ekstra plaget med urinveisinfeksjoner.1 Forsøk å ikke holde deg for lenge, siden regelmessig og fullstendig tømming av blæren kan føre til at bakterier skylles ut, og de får mindre tid til å feste seg i slimhinnene. Hvem har vel egentlig lyst til å få helgeturen til Dublin ødelagt? Eller måtte avbryte fjellturen på Hardangervidda eller surfeferien i Hoddevika?

Ofte plaget?

Man trenger ikke være på reise for å ønske å unngå urinveisinfeksjon. Det er minst like ille i hverdagen også, enten hjemme eller på kontoret. Er du en av de som har har hyppige tilbakevendende urinveisinfeksjoner, kjenner du nok til bekymringene for når er«neste gang»? Ved flere urinveisinfeksjoner, tre eller flere ganger i løpet av et år, får man gjerne resept på antibiotika for å behandle seg selv ved symptomer på urinveisinfeksjon.1 Det finnes også en forebyggende behandling som legen kan gi ved hyppig tilbakevendende urinveisinfeksjon.1,3 Snakk med legen din om du har urinveisinfeksjon ofte.

Mer om urinveisinfeksjon

Referanser

  1. Norsk Helseinformatikk. Urinveisinfeksjon hos kvinner. Sist oppdatert 17.02.2023(09.03.2023)
  2. Hooton T., et al. Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections. JAMA Intern Med. 2018:178 (11):1509-1515
  3. Store Medisinske Leksikon, Tønnesson, Kåre og Wahlqvist, Rolf, blærekatarr, sist oppdatert 05.04.2022 (09.03.2023)

HIP-2023-0064 | 04-2023

Økt risiko urinveisinfeksjon

Faser med økt risiko for urinveisinfeksjon.

Eldre over 65 år har 20 ganger høyere risiko for å få urinveisinfeksjon

Du er ikke alene

Du er ikke alene - 40-50 % av alle kvinner vil få minst én urinveisinfeksjon i løpet av livet.

Arbeider du som helsepersonell?

Klikk Ja for å komme inn på Helsepersonelldelen av urinveisinfeksjon.no

Denne delen av siden er dessverre forbeholdt de som arbeider innenfor helsesektoren.

Velkommen!

Ja
Nei